Kuru börülce salatası tarifi
Kuru börülce piyazı
Piyaz tarifi
Börülce tarifleri
Bugünkü menümüz, İnegöl köfte yanına arapsaçlı kuru börülce salatası… Kuru börülcenin yörelere göre diğer adları acebek, karnıkara, papuda, paputa, lolaz, loğlaz… Annemin memleketinde karnıkara denir ve annem birçok yemekte kullanır. Özellikle tarhana çorbasına mutlaka koyar. Biz en çok kuru börülce salatasını-piyazını- seviyoruz.
Yemek yapmayı da yemeyi de çok seven bir aileyiz. En çok sevdiğim de ana yemeği belirledikten sonra yanına ne yapalım faslı. Bu hafta ana yemek yanına hep içinde arapsaçı olan bir garnütür bulmak zorundayız. Neden derseniz buzdolabı arapsaçı dolu. Hafta sonu Kuşadası/DavutlarPazarı’nda doğadan toplama arapsaçı bulunca tezgâhta ne varsa süpürüp aldık. Ertesi gün ayıklayıp yıkayıp temizledik ve arapsaçlı yemeklerimizi planlamaya başladık. Sadece arapsaçı almadık tabiiki diğer ot çeşitlerinden de azar azar aldık. Bu arada şevketi bostanı 10 Tl den almaya alışmıştık ama bu yıl arapsaçı da 10-12 Tl ye satılıyor ona alışamadık hala… Davutlar pazarı fiyat konusunda Karşıyaka/Bostanlı pazarından aşağıda kalmıyor. Geçen sene hiç böyle değildi. Kış sebzelerinin azaldığı yaz sebzelerinin de henüz çıkmadığı bir sezona yaklaştığımızdan mıdır nedir bilemiyorum.
İnegöl köfte tarifimizi daha sonra paylaşacağız ama kuru börülce salatasını AkhisarKöftesi ya da Kasap Köfte tariflerimizin yanına da yapabilirsiniz. |
kuru börülce piyazı |
Malzemeler
1 su bardağı kuru börülce (akşamdan ıslatılmış)
1 adet kırmızı soğan (küçük boy)
1 adet domates (kabuğu soyularak küp doğranmış) veya birkaç adet şeri domates
Taze arapsaçı filizleri (bulamazsanız dereotu koyabilirsiniz)
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 çorba kaşığı üzüm ya da elma sirkesi
1 çay kaşığı kuru nane
Tuz
Yapılışı
1 su bardağı kuru börülceyi akşamdan ıslatalım.
Ertesi gün börülceler yumuşayana kadar kısık ateşte haşlayalım.
Haşladığımız börülceyi süzelim.
Kırmızı soğanı piyazlık doğrayıp sudan geçirerek lif-lif ayrılmalarını sağlayalım ve süzelim.
Maydanoz ve arapsaçı hariç salatanın diğer malzemeleri ile birlikte çukur bir kabın içinde karıştıralım.
|
kuru börülce salatası |
En son maydanoz ve arapsaçı filizlerini koyup hafifçe karıştırıp servis tabağına alalım.
Afiyet Olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder