Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi
Ege Usulü Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır
Yaprak sarması, yapımı çok emek isteyen ve mevsiminin en çok sevilen yemeklerindendir.
Yaprakların ince sarılması makbuldür ama tecrübe ve sabır gerektirir. Zeytinyağlı sarmanın lezzetinin sırrı yapraktır. Özellikle egenin sultaniye üzümünün lezzeti ve yapraklarının aroması nefis oluyor. Bu mevsimde taze yapraklarla yapılan yaprak sarmaları salamura yaprakla yapılana göre daha da bir lezzetli oluyor. İncecik ve damarsız sultaniye üzümünün yaprakları ile yapılan sarmanın tadına doyum olmaz. Ege'de zeytinyağlı yaprak sarması çiğden hazırlanan dolma içiyle yapılır . Zeytinyağlı yaprak sarmasında tatlı ve ekşi dengesi çok önemlidir.
 |
yeşil erikli yaprak sarması |
Ege’de mevsiminde üzerine konulan yeşil eriklerle pişirilir ve harika olur. Erik mevsimi değilse yaprakların üzerinden limon suyu gezdirilir.
 |
Taze Asma Yaprağı Sarması |
malzemeler,
500 gr taze asma yaprağı
2 su bardağı pirinç
2 adet iri kuru soğan
3 adet domates (rendelenmiş domates)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
Maydanoz, taze nane, dereotu (kıyılmış)
Tuz
Karabiber
1 su bardağı sıcak su
10-15 adet yeşil erik (yoksa 1/2 limon suyu)
Limon dilimleri
Çiğden Zeytinyağlı Sarma İçi Yapımı
Pirinci yıkayıp bir kaba koyalım. Kuru soğanı pirinç tanesi kadar küçük doğrayalım. Rendelenmiş domatesleri ve kıyılmış otları ekleyelim. Yağ, tuz ve karabiberi de koyup karıştıralım.
Zeytinyağlı yaprak sarması yapılışı
Yaprakları iyice yıkayıp sirkeli suda bekletelim. Daha sonra sıcak suda birkaç dakika haşlayalım ve soğuk suyun içine koyalım. Yaprakları süzelim. Yaprağı avucumuzun içine alalım, ortasına bir tatlı kaşığı sarma içinden koyup yanlarını kapatıp parmak şeklinde saralım. Biz sarmaları buhar sepetinin üzerine koyup pişiriyoruz. Böylece dibi tutmuyor. Eğer buhar sepetiniz yoksa tencerenin tabanına bir sıra asma yaprağı yayın ve sarmaları üzerine dizin böylece yaprakların dibi tutmaz. Yaprakların üzerine yeşil erikleri koyalım erik mevsimi değilse limon suyu gezdirelim. Bir su bardağı sıcak suyu üzerinden gezdirip varsa dolma taşı yoksa porselen tabak kapatıp kısık ateşte pişirelim. Sarmalar soğuyunca limon dilimleri ile süsleyip soğuk servis edelim.
Afiyet Olsun.
Çiğden Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Sarma
Yorumlar
Yorum Gönder