resimli cibez salatası tarifi
cibez salatası yemek tarifi
cibes salatası tarifleri resimli
cibez nasıl pişirilir
cibez nedir, lahana cibezi
cibes salatası tarifi,
Elimden geldiği kadar mevsimine uygun tarifler paylaşmaya çalışıyorum. Cibezve cibez salatası bunlardan biri. Gerçi İzmir veya Egeli olmayanların çok bilmediğini ve tüketmediğini zannediyorum ama cibez bizim kış sofralarımızın vazgeçilmezlerinden. İster salataolarak adlandırın isterseniz de meze.
Cibez nedir diye merak edenler için küçük bir bilgi verelim. Aslında lahananın yetiştiği her yerde olan fakat beslenme alışkanlıklarının farklılığı nedeniyle sadece Ege Bölgesi'nde özellikle İzmir'de çok bilinen ve tüketilen bir sebze. Cibez, lahananın hasattan sonra toprakta canlı kalan kökleri üzerinde kendiliğinden oluşan lahana filizleridir. Bunlar toplanarak semt pazarlarında ve manavlarda satılır. Biraz büyükçe olanları görüntü olarak karalahanagibi görünseler de karalahana ile ilgisi yoktur.
.JPG) |
cibez salatası |
Cibez salatası için Malzemeler;
.JPG) |
cibez |
500 gr taze cibez
3-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay bardağı turunç suyu (yoksa 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi, limon suyu da olabilir, ama biz turunç suyunu tercih ediyoruz.)
4 adet taze sarımsak (yeşil yaprakları ile birlikte ince doğranmış, bulamazsanız ince kıyılmış kuru sarımsak da kullanabilirsiniz.)
Pul biber (opsiyonel)
Tuz
cibez salatası yapılışı,
Cibezleri güzelce temizleyerek bol suda yıkayalım.
Dış yapraklarının kötü olanlarını atalım.
Büyük bir haşlama tenceresinde kaynamakta olan tuzlu suda 3-4 dakika haşlayalım.
Haşlandıktan sonra delikli kepçe ile buzlu soğuk suyun içine alarak şoklayın. (bu işlem sebzelerin çok çabuk soğuyarak pişmeyi durdurarak, renklerinin kaybolmaması ve canlı kalmaları için yapılır)
.JPG) |
cibez salatası |
Cibezleri buzlu suda soğuttuktan sonra servis tabağına alıyoruz.
Çukur bir kapta zeytinyağı, sirke, tuz ve kıyılmış sarımsakları karıştırarak sosu hazırlıyoruz.
Hazırladığımız sosu cibezlerin üstüne dökerek servis yapıyoruz.
Afiyet olsun.
Not: Cibezlerin renginin bozulmaması için sosu önceden değil sofrada dökmenizi tavsiye ederiz.
Yorumlar
Yorum Gönder